YRKESHÖGSKOLAN HÖGA KUSTEN

En kvinna sitter vid en arbetsbänk och använder en spikpistol på en stolsram.

Lärande i arbete (LIA) – Möbeltapetserare

Bästa läraren är verkligheten!
Utbildningen är upplagd så att du som studerande skall få så bra förutsättningar som möjligt i din kommande yrkesroll.

I kursen Lärande i arbete (LIA) får du praktisera och tillämpa dina kunskaper samt se och lära av verkligheten.
Under LIA-perioden har man handledare vid sin sida som tar huvudansvaret, stöttar och leder arbetet.

LIAns upplägg
LIA; Lärande i arbete, totalt 16 veckor under hela studietiden söker man i första hand själv utifrån egna önskemål om geografisk placering och företag, men Yrkeshögskolan och Träakademien har också ett stort upparbetat nätverk bland företag kring utbildningen och ser i sista hand till att du som student får en LIA-plats.
I utbildningen görs fyra (4) LIA-perioder, LIA 1- 4 veckor och LIA 2- 4 veckor.

De flesta LIA-platserna finns hos företag i branschen och information om LIA-platser mm ges till de studerande fortlöpande under utbildningens gång.

De kostnader som kan uppkomma i samband med LIA står inte skolan för, t.ex. resa till och från LIA-platsen, extra boende etc.

Läs mer om våra studenters LIA-upplevelser

Från Kramfors till Berlin med hjälp av Erasmus

Strax innan sommaruppehållet avslutade studenterna på möbeltapetserarutbildningen kursen lärande i arbete (LIA). En kurs där de får känna på arbetslivet både i Sverige och i andra delar av Europa. Åsa valde att göra sin LIA på en tapetserarverkstad i Berlin.

Yrkeshögskoleutbildningar ger studenter bra förutsättningar för deras kommande arbetsroll. LIA, lärande i arbete, är en viktig del av upplägget. Under LIA-perioderna tillbringar studenterna flera veckor ute på arbetsplatser för att få känna på arbetslivet.

Yrkeshögskolan Höga kusten har ett strategiskt och långsiktigt deltagande i Erasmus+ programmet där fokus ligger på utveckling och internationalisering. Det innebär bl.a. att studerande kan få bidrag för att göra sin LIA utomlands. Åsa som utbildar sig till möbeltapetserare i Kramfors tog chansen och valde att tillbringa fyra veckor på en verkstad i Berlin.

Åsa som tidigare bott i Berlin valde att ta del av Erasmusbidraget och sökte på egen hand efter ett företag som skulle passa henne. Hon gjorde en lista över aktuella verkstäder i Berlin inom pendlingsavstånd från hennes tänkta boende. Sedan tittade hon närmare på dem och hittade tillslut Urban Polstermanufaktur. Det visade sig att företaget hade vana av att ta emot studenter, då de ofta tog in en till två studenter eller praktikanter per år. Åsa skötte den första kontakten med företaget och kopplade sedan in Yrkeshögskolan Höga kusten för att slutföra LIA-avtalet.

När hon väl kom på plats blev hon väl bemött av de två verkstadsägarna Anna-Helle och Nancy.

 – Känslan när jag kom hit var otroligt bra, jag kände mig välkommen på en gång, säger Åsa med ett leende.

Utanför tapetserarverkstaden, i den varma vårluften sitter Nancy, Åsa och Anna-Helle.

Det var intressanta veckor då de framför allt arbetade med moderna metoder och material. Något som studenterna inte hunnit arbeta med så mycket under utbildningens första år. Precis som en LIA ska vara så fick Åsa mycket ny kunskap hos Urban Polstermanufaktur. Hon arbetade bl.a. med att klä om en soffa, tillverkade plymåer och sydde en beklädnad till en fotpall.

Något hon tar med sig från LIAn är de nya erfarenheterna från det moderna sättet att arbeta på samt att det kan fungera riktigt bra att arbeta i par och på samma objekt. Hennes två handledare hade ett unikt upplägg inom tapetserarbranschen. De arbetade på samma möbel samtidigt, fast med olika moment för att öka effektiviteten och göra det de var bäst på.

 – Något av det bästa var att få lära känna Anna-Helle och Nancy och sedan att vi funkat så bra att arbeta tillsammans, säger Åsa.

En fördel med att göra sin LIA utomlands är att utöver erfarenheten från en verkstad får man även se och lära sig hur de arbetar i andra länder, vilka skillnader och likheter som finns.

Båda verkstadsägarna har erfarenhet av att arbeta utomlands för att samla på sig kunskap. Anna-Helle arbetade i Köpenhamn och Nancy i Sverige på tapetserarverkstaden Wigrens Döttrar som ägs av en tidigare student från Träakademien. När de hade flyttat tillbaka till Berlin startade de upp företaget Urban Polstermanufaktur under 2015.

Efter sommaren återgår Åsa till utbildningen på Yrkeshögskolan Höga kusten/Träakademien. Med mindre än ett år kvar av studier ser hon nu framemot att starta sitt eget företag och få arbeta med det hon verkligen vill.

 

 – För oss studenter finns alla förutsättningar för att en LIA utomlands ska bli bra. Så fler borde verkligen söka, säger Åsa.

Som student på Yrkeshögskolan Höga kusten kan du få möjlighet att göra din LIA i ett annat EU-land med hjälp av Erasmusbidrag. Tidigare studenter har bl.a. valt att göra sin LIA i Danmark, Åland, Schweiz, Nederländerna och Tyskland.

”Lagom långt bort att göra LIA på Åland”

På vänster sida är en etableringsbild över Mariehamn i vintertid. På höger sida sitter en möbeltapetserare och klär om en fåtölj.

Johanna lämnade sitt jobb som lärare för att sadla om till möbeltapetserare. Under utbildningens gång passade hon på att göra sin LIA (Lärande i arbete) på Åland.

Många av de som utbildar sig till möbeltapetserare är personer som väljer att byta yrkesbana i livet. Det gjorde också Johanna som tidigare arbetade som lärare i Timrå. Under 2023 ansökte hon till möbeltapetserarutbildningen på Yrkeshögskolan Höga kusten / Träakademien och blev antagen.

Jag är jätteglad att jag valde att gå utbildningen. Tapetsering är väldigt roligt, svårt och till och med frustrerande ibland. Men valet att studera är bland det bästa jag gjort i mitt liv, säger Johanna.

Med bidrag från Erasmus+ har de studerande möjlighet att göra sin LIA utomlands, vilket Johanna nappade på och sökte sig till en tapetserarverkstad på Åland.

Att få se hur man arbetar på andra platser på jorden och att samtidigt få tillbringa en längre tid i ett annat land lockade henne till att söka. Rosa verkstan i Pålsböle var hennes första val eftersom hon hade hört mycket gott om platsen och kände även att det var lagom långt bort hemifrån. Hon kontaktade företagets ägare Sandra och fick ett varmt välkomnande på en gång.

Rosa verkstadens interiör. Det är ett klippbord och mängder med tygprover.

Väl på plats på verkstaden på Åland så fick hon ta sig an flera olika arbeten. Både sådant som hon gjort under utbildningens gång samt nya erfarenheter. Hon renoverade bl.a. flera stolar, knöt resårer på armstöd och hjälpte till med att klä om ett biljardbord. Förutom nyvunna tapetserarkunskaper tar hon även med sig mer lärdom om hur man kan driva ett företag. Hon beskriver sin LIA som en rolig och mycket givande period där hon knutit nya kontakter och hittat vänner för framtiden.

Till dig som vill funderar på att göra din LIA utomlands, om du kan och får möjligheten, gör det, säger Johanna med ett leende.

Två gamla stolar och en renoverad stol står på ett klippbord.

Före- och efterbild på stolar som hon klädde om.

Johanna är nu tillbaka i Sverige på möbeltapetserarutbildningen i Kramfors. Hon ser nu framemot att påbörja sin examensmöbel vilket är utbildningens sista moment. Efter det har hon förhoppningar på att starta ett eget företag. Drömmen är en möbeltapetserarverkstad med tillhörande butiksdel som är belägen i Västernorrland.

Åsa ger möbler nytt liv runtom i Europa

Åsa har snart slutfört möbeltapetserarutbildningen och har då hunnit med att göra kurser i Lärande i arbete, tre gånger utomlands.

Yrkeshögskolan Höga kusten har ett strategiskt och långsiktigt deltagande i ett Erasmus+ program där fokus ligger på utveckling och internationalisering. Det innebär att skolans studenter kan få finansiering för att göra sin LIA utomlands. Denna möjlighet har Åsa nyttjat till fullo under sina snart två år på möbeltapetserarutbildningen. Hon har tagit del av bidraget två gånger och även finansierat en utlandsresa själv.

Det är intressant att se hur tapetseraryrket fungerar i andra länder. Hur de arbetar och med vilka typer av möbler, säger Åsa.

Den här gången sökte hon sig till Danmark. Hon började leta efter företag i närheten av Köpenhamn men fick napp en bit norr om huvudstaden. Där fann hon tapetserarverkstaden Severin Larsen Møbelpolstrer i Birkerød. Det visade sig bli en fullträff till praktikplats där hon fick mängder med nya erfarenheter.

En soffa som Åsa renoverade under kursen i Danmark.

På den själländska verkstaden var det ett högt uppdrivet tempo som passade henne väl. Det blev därmed en stor variation av arbetsuppgifter och möbler som hon fick jobba med. Från att spika stolsitsar, renovera fåtöljer till att klä om soffor blev hennes vardag under den fyra veckor långa kursen. Hon berömmer även handledningen som hon fick på verkstaden. Den gav henne en utökad förståelse för vissa av de moment som tapetseraryrket består av. Sammanfattningsvis har hon fått en stabilare grund att stå på i kommande arbetsliv.

Stolar fick nytt liv i verkstaden.

Hon återvänder nu till Yrkeshögskolan Höga kusten med nya kunskaper och livsupplevelser. Där ska hon påbörja utbildningens sista moment innan hon kliver ut i arbetslivet som en utbildad möbeltapetserare.

Som helhet tycker jag det är en utbildning som håller hög nivå. Våra ordinarie lärare är otroligt kunniga och pedagogiska, berättar Åsa avslutningsvis.

 Här är ett axplock av företag och organisationer som erbjuder LIA:

  • Kroknålen Tapetserarverkstad
  • Kulturhuset Stadsteatern Dekorenheten
  • Kungsholmens Tapetserarverkstad
  • Lindfeldts Tapetseri
  • STM Sveriges Tapetserarmästare
  • Tapetserare Toresson
  • Ylva Tapetserare

Lärande i arbete (LIA) – Möbeltapetserare

Bästa läraren är verkligheten!
Utbildningen är upplagd så att du som studerande skall få så bra förutsättningar som möjligt i din kommande yrkesroll.
I kursen Lärande i arbete (LIA) får du praktisera och tillämpa dina kunskaper samt se och lära av verkligheten.
Under LIA-perioden har man handledare vid sin sida som tar huvudansvaret, stöttar och leder arbetet.

 

LIAns upplägg

LIA; Lärande i arbete, totalt 16 veckor under hela studietiden söker man i första hand själv utifrån egna önskemål om geografisk placering och företag, men Yrkeshögskolan och Träakademien har också ett stort upparbetat nätverk bland företag kring utbildningen och ser i sista hand till att du som student får en LIA-plats. I utbildningen görs fyra (4) LIA-perioder, LIA 1- 4 veckor och LIA 2- 4 veckor.

De flesta LIA-platserna finns hos företag i branschen och information om LIA-platser mm ges till de studerande fortlöpande under utbildningens gång. De kostnader som kan uppkomma i samband med LIA står inte skolan för, t.ex. resa till och från LIA-platsen, extra boende etc.

Läs mer om våra studenters LIA-upplevelser

Från Kramfors till Berlin med hjälp av Erasmus

Strax innan sommaruppehållet avslutade studenterna på möbeltapetserarutbildningen kursen lärande i arbete (LIA). En kurs där de får känna på arbetslivet både i Sverige och i andra delar av Europa. Åsa valde att göra sin LIA på en tapetserarverkstad i Berlin.

Yrkeshögskoleutbildningar ger studenter bra förutsättningar för deras kommande arbetsroll. LIA, lärande i arbete, är en viktig del av upplägget. Under LIA-perioderna tillbringar studenterna flera veckor ute på arbetsplatser för att få känna på arbetslivet.

Yrkeshögskolan Höga kusten har ett strategiskt och långsiktigt deltagande i Erasmus+ programmet där fokus ligger på utveckling och internationalisering. Det innebär bl.a. att studerande kan få bidrag för att göra sin LIA utomlands. Åsa som utbildar sig till möbeltapetserare i Kramfors tog chansen och valde att tillbringa fyra veckor på en verkstad i Berlin.

Åsa som tidigare bott i Berlin valde att ta del av Erasmusbidraget och sökte på egen hand efter ett företag som skulle passa henne. Hon gjorde en lista över aktuella verkstäder i Berlin inom pendlingsavstånd från hennes tänkta boende. Sedan tittade hon närmare på dem och hittade tillslut Urban Polstermanufaktur. Det visade sig att företaget hade vana av att ta emot studenter, då de ofta tog in en till två studenter eller praktikanter per år. Åsa skötte den första kontakten med företaget och kopplade sedan in Yrkeshögskolan Höga kusten för att slutföra LIA-avtalet.

När hon väl kom på plats blev hon väl bemött av de två verkstadsägarna Anna-Helle och Nancy.

 – Känslan när jag kom hit var otroligt bra, jag kände mig välkommen på en gång, säger Åsa med ett leende.

Utanför tapetserarverkstaden, i den varma vårluften sitter Nancy, Åsa och Anna-Helle.

Det var intressanta veckor då de framför allt arbetade med moderna metoder och material. Något som studenterna inte hunnit arbeta med så mycket under utbildningens första år. Precis som en LIA ska vara så fick Åsa mycket ny kunskap hos Urban Polstermanufaktur. Hon arbetade bl.a. med att klä om en soffa, tillverkade plymåer och sydde en beklädnad till en fotpall.

Något hon tar med sig från LIAn är de nya erfarenheterna från det moderna sättet att arbeta på samt att det kan fungera riktigt bra att arbeta i par och på samma objekt. Hennes två handledare hade ett unikt upplägg inom tapetserarbranschen. De arbetade på samma möbel samtidigt, fast med olika moment för att öka effektiviteten och göra det de var bäst på.

 – Något av det bästa var att få lära känna Anna-Helle och Nancy och sedan att vi funkat så bra att arbeta tillsammans, säger Åsa.

En fördel med att göra sin LIA utomlands är att utöver erfarenheten från en verkstad får man även se och lära sig hur de arbetar i andra länder, vilka skillnader och likheter som finns.

Båda verkstadsägarna har erfarenhet av att arbeta utomlands för att samla på sig kunskap. Anna-Helle arbetade i Köpenhamn och Nancy i Sverige på tapetserarverkstaden Wigrens Döttrar som ägs av en tidigare student från Träakademien. När de hade flyttat tillbaka till Berlin startade de upp företaget Urban Polstermanufaktur under 2015.

Efter sommaren återgår Åsa till utbildningen på Yrkeshögskolan Höga kusten/Träakademien. Med mindre än ett år kvar av studier ser hon nu framemot att starta sitt eget företag och få arbeta med det hon verkligen vill.

 

 – För oss studenter finns alla förutsättningar för att en LIA utomlands ska bli bra. Så fler borde verkligen söka, säger Åsa.

Som student på Yrkeshögskolan Höga kusten kan du få möjlighet att göra din LIA i ett annat EU-land med hjälp av Erasmusbidrag. Tidigare studenter har bl.a. valt att göra sin LIA i Danmark, Åland, Schweiz, Nederländerna och Tyskland.

”Lagom långt bort att göra LIA på Åland”

På vänster sida är en etableringsbild över Mariehamn i vintertid. På höger sida sitter en möbeltapetserare och klär om en fåtölj.

Johanna lämnade sitt jobb som lärare för att sadla om till möbeltapetserare. Under utbildningens gång passade hon på att göra sin LIA (Lärande i arbete) på Åland.

Många av de som utbildar sig till möbeltapetserare är personer som väljer att byta yrkesbana i livet. Det gjorde också Johanna som tidigare arbetade som lärare i Timrå. Under 2023 ansökte hon till möbeltapetserarutbildningen på Yrkeshögskolan Höga kusten / Träakademien och blev antagen.

Jag är jätteglad att jag valde att gå utbildningen. Tapetsering är väldigt roligt, svårt och till och med frustrerande ibland. Men valet att studera är bland det bästa jag gjort i mitt liv, säger Johanna.

Med bidrag från Erasmus+ har de studerande möjlighet att göra sin LIA utomlands, vilket Johanna nappade på och sökte sig till en tapetserarverkstad på Åland.

Att få se hur man arbetar på andra platser på jorden och att samtidigt få tillbringa en längre tid i ett annat land lockade henne till att söka. Rosa verkstan i Pålsböle var hennes första val eftersom hon hade hört mycket gott om platsen och kände även att det var lagom långt bort hemifrån. Hon kontaktade företagets ägare Sandra och fick ett varmt välkomnande på en gång.

Rosa verkstadens interiör. Det är ett klippbord och mängder med tygprover.

Väl på plats på verkstaden på Åland så fick hon ta sig an flera olika arbeten. Både sådant som hon gjort under utbildningens gång samt nya erfarenheter. Hon renoverade bl.a. flera stolar, knöt resårer på armstöd och hjälpte till med att klä om ett biljardbord. Förutom nyvunna tapetserarkunskaper tar hon även med sig mer lärdom om hur man kan driva ett företag. Hon beskriver sin LIA som en rolig och mycket givande period där hon knutit nya kontakter och hittat vänner för framtiden.

Till dig som vill funderar på att göra din LIA utomlands, om du kan och får möjligheten, gör det, säger Johanna med ett leende.

Två gamla stolar och en renoverad stol står på ett klippbord.

Före- och efterbild på stolar som hon klädde om.

Johanna är nu tillbaka i Sverige på möbeltapetserarutbildningen i Kramfors. Hon ser nu framemot att påbörja sin examensmöbel vilket är utbildningens sista moment. Efter det har hon förhoppningar på att starta ett eget företag. Drömmen är en möbeltapetserarverkstad med tillhörande butiksdel som är belägen i Västernorrland.

Åsa ger möbler nytt liv runtom i Europa

Åsa har snart slutfört möbeltapetserarutbildningen och har då hunnit med att göra kurser i Lärande i arbete, tre gånger utomlands.

Yrkeshögskolan Höga kusten har ett strategiskt och långsiktigt deltagande i ett Erasmus+ program där fokus ligger på utveckling och internationalisering. Det innebär att skolans studenter kan få finansiering för att göra sin LIA utomlands. Denna möjlighet har Åsa nyttjat till fullo under sina snart två år på möbeltapetserarutbildningen. Hon har tagit del av bidraget två gånger och även finansierat en utlandsresa själv.

Det är intressant att se hur tapetseraryrket fungerar i andra länder. Hur de arbetar och med vilka typer av möbler, säger Åsa.

Den här gången sökte hon sig till Danmark. Hon började leta efter företag i närheten av Köpenhamn men fick napp en bit norr om huvudstaden. Där fann hon tapetserarverkstaden Severin Larsen Møbelpolstrer i Birkerød. Det visade sig bli en fullträff till praktikplats där hon fick mängder med nya erfarenheter.

En soffa som Åsa renoverade under kursen i Danmark.

På den själländska verkstaden var det ett högt uppdrivet tempo som passade henne väl. Det blev därmed en stor variation av arbetsuppgifter och möbler som hon fick jobba med. Från att spika stolsitsar, renovera fåtöljer till att klä om soffor blev hennes vardag under den fyra veckor långa kursen. Hon berömmer även handledningen som hon fick på verkstaden. Den gav henne en utökad förståelse för vissa av de moment som tapetseraryrket består av. Sammanfattningsvis har hon fått en stabilare grund att stå på i kommande arbetsliv.

Stolar fick nytt liv i verkstaden.

Hon återvänder nu till Yrkeshögskolan Höga kusten med nya kunskaper och livsupplevelser. Där ska hon påbörja utbildningens sista moment innan hon kliver ut i arbetslivet som en utbildad möbeltapetserare.

Som helhet tycker jag det är en utbildning som håller hög nivå. Våra ordinarie lärare är otroligt kunniga och pedagogiska, berättar Åsa avslutningsvis.

Företag och organisationer som erbjuder LIA

Här är ett axplock av företag och organisationer som erbjuder LIA:

  • Kroknålen Tapetserarverkstad
  • Kulturhuset Stadsteatern Dekorenheten
  • Kungsholmens Tapetserarverkstad
  • Lindfeldts Tapetseri
  • STM Sveriges Tapetserarmästare
  • Tapetserare Toresson
  • Ylva Tapetserare